👉🏻 Meteen naar ons testresultaat? Bekijk hier de beste anonieme zoekmachines!
Als je denkt aan een zoekmachine, denk je waarschijnlijk aan Google. Deze reus is een van de grootste zoekmachines ooit, maar dat betekent niet dat het ook de beste is. Sterker nog: als je Google gebruikt, help je grote bedrijven om geld te verdienen aan jouw browsegewoonten. Niets meer en niets minder.
Tijd om een zoekmachine te vinden die jouw privacy respecteert en je niet bombardeert met ongewenste advertenties!
Wat zijn anonieme zoekmachines?
Telkens als je een zoekterm invult op Google, legt Google dat vast. Als je zoekt naar een locatie in Google Maps, weet Google dat. Geen wonder dat je met zoveel advertenties om de oren wordt geslagen. Zoekmachines zoals Google en Bing bouwen een digitaal profiel op basis van jouw browsegewoonten en verkopen die data door aan externe partijen. Deze partijen proberen je vervolgens te verleiden om spullen te kopen door je te overspoelen met advertenties en pop-ups.
Anonieme zoekmachines doen dat niet. Ze verzamelen je data niet om je perfecte zoekresultaten te geven. Ze leggen je activiteiten op het internet niet vast en ze houden je online zoektochten veilig en anoniem. Een perfect alternatief voor de reguliere zoekmachine, dus. Ze zijn namelijk net zo goed, maar missen de irritante gewoonte om elke online beweging vast te leggen en je privacy te schenden.
Kortom, anonieme zoekmachines bieden betrouwbare resultaten en garanderen een anoniem browsen ervaring.
Wat is incognito zoeken?
Je hebt waarschijnlijk ontdekt dat Google en andere reguliere zoekmachines ook een incognito- of privémodus aanbieden. Het is een vorm van anoniem browsen die niet zoveel sporen achterlaat als bij normaal browsen.
De incognitomodus heeft zeker voordelen. Als je in deze modus browst, vergeet je browser bijvoorbeeld alles over jouw sessie op het moment dat je het incognitovenster sluit. Niets blijft rondhangen in je browsegeschiedenis en alle cookies, die je tijdens je sessie hebt gecreëerd, worden gewist. Cookies zijn kleine stukjes data die je online activiteiten vastleggen en zij zijn de reden dat webshops weten in welke items je geïnteresseerd bent: zelfs dagen nadat je de webshop hebt bezocht.
Browsen in privémodus kan zinvol zijn als je zoekt naar gevoelige onderwerpen. Of als je jezelf aan wilt melden voor verschillende accounts zonder dat je telkens in- en uit hoeft te loggen. En hoewel het bepaalde aspecten zeker anoniem houdt, helpt het niet veel als je tijdens je online sessies onzichtbaar wilt blijven.
Natuurlijk is het prima dat je privémodus tijdelijke data wist, maar dat gebeurt pas nadat je je browser hebt afgesloten. Middenin je online sessie is alles wat je doet zichtbaar voor derde partijen. Websites en internetdiensten kunnen nog steeds al je online activiteiten volgen en deze activiteiten vervolgens linken aan verschillende accounts en profielen.
Een voorbeeld. Als je inlogt op Facebook weet Facebook wat je op andere sites hebt gedaan en past daarop de advertenties aan: zelfs in de privémodus. Door de geavanceerde trackingtechnologieën is het bijna onmogelijk om ze te blokkeren, zelfs niet als je honderden privémodussen in de strijd gooit. Ook als je nergens anders inlogt, hebben de websites die je bezoekt nog steeds toegang tot je apparaattype, browsedata en IP-adres. En op die manier kunnen ze nog steeds ontdekken wat je voorkeuren zijn en dit koppelen aan andere informatie over jou.
Dus alhoewel de privémodus je online activiteiten verbergt voor de browser die je gebruikt, verbergt het je online activiteiten niet voor je provider. Het verwijdert ook geen bestanden die je hebt gedownload.
Al je zoektochten worden vastgelegd en aan je account gekoppeld, waardoor het onmogelijk wordt om echt anoniem te browsen.
De beste anonieme zoekmachines
Nu je weet hoe moeilijk het is om onzichtbaar te blijven op het web, zelfs in privémodus, is er maar een oplossing. Alleen een anonieme zoekmachine kan al dat snuffelen in jouw activiteiten beperken tot een minimum. Daarom is het slim om voor een zoekmachine te kiezen die volledig gaat voor jouw privacy.
We hebben de beste anonieme zoekmachines voor je op een rijtje gezet. Deze zoekmachines behouden je privacy, zonder in te leveren op de kwaliteit van de zoekresultaten. Bovendien hebben ze een gebruiksvriendelijke interface en bieden ze een op maat gemaakte browserervaring dankzij de verschillende instellingen.
- DuckDuckGo is een van de veiligste zoekmachines. De zoekmachine traceert je zoektermen niet en levert tegelijkertijd een zoekervaring van hoge kwaliteit. Dat komt doordat het resultaten van meer dan honderd bronnen verzamelt, zoals Bing, Yahoo en Wikipedia. Het enige nadeel aan DuckDuckGo is dat het je IP-adres gebruikt om lokale resultaten te laten zien. Natuurlijk wordt je IP-adres meteen verwijderd nadat de resultaten binnen zijn, maar sommige mensen zouden liever zien dat het IP-adres helemaal niet werd gebruikt. Maar over het algemeen is het een van de beste anonieme zoekmachines die er zijn, vooral als het gaat om de gebruikerservaring. Ga naar DuckDuckGo.
- Startpage is een krachtige, privé zoekmachine waarmee je browst via een proxy server. Op die manier kunnen websites je IP-adres en locatie nooit achterhalen. Je kunt Startpage toevoegen aan je browser waarna de zoekmachine resultaten bij Google vandaan plukt om ze daarna aan jou te geven. Zo bekijk je dus Google-resultaten zonder door dat bedrijf achtervolgd te worden. De gebruikerservaring lijkt erg op die van Google, zelfs de interface ziet er vrijwel hetzelfde uit. Ook de zoekresultaten komen erg overeen met die van Google, dus als je op zoek bent naar een anonieme versie van Google: zoek niet verder! Met Startpage kun je het web makkelijk afspeuren naar beelden en video's zonder bang te zijn dat je zoektermen worden getrackt. Zo weet je zeker dat je Google-achtige resultaten krijgt zonder dat je data wordt verzameld. Ga naar Startpage.
- Qwant garandeert je dat ze geen gebruikersinformatie opslaan voor advertentiedoeleinden. Het belooft gebruikers ook dat ze niet vast komen te zitten in hun eigen, kleine bubbel. De zoekresultaten zijn namelijk niet gebonden aan je browsegewoonten of je gebruikersprofiel. Dat betekent dat als je bijvoorbeeld rechts georiënteerd bent, je nog steeds resultaten ziet die je politieke oriëntatie tegenspreken. En vice versa. Deze veilige zoekmachine is ook erg gebruiksvriendelijk en verdeelt je zoekresultaten over verschillende handige categorieën, zoals Nieuws en Sociale Media. Met Qwants interface kun je je resultaten bovendien beperken tot nieuws, afbeeldingen, socials of video's. Daarnaast kun je je homepage customizen zodat je alleen de actueelste of meest trendy onderwerpen ziet. Hoewel Qwant geen gebruikersprofiel creëert, is het mogelijk om je te registreren en zelf een profiel aan te maken. Op die manier ontvang je op jou toegespitste advertenties terwijl je toch anoniem browst. Ga naar Qwant.
- WolframAlpha biedt specialistische kennis voor iedereen die op zoek is naar informatie over mensen, gezondheid, financiën, muziek, films enzovoorts. Het gebruikt ingebouwde algoritmes, kennisbanken en AI-technologie zodat iedereen vrijelijk uit de kennis over deze onderwerpen kan putten. Tegelijkertijd laat het je zoektermen en online activiteiten met rust. De anonieme zoekmachine is perfect als je data wil onderzoeken, statistieken wil bekijken en antwoorden van experts wil vinden op al je vragen. Ga naar WolframAlpha.
- Ecosia is een anonieme zoekmachine die gebaseerd is op Bing. Het beste aan Ecosia? Het is de eerste ecovriendelijke anonieme browser. De zoekmachine plant bomen terwijl je browst en ondersteunt herbebossing. Vorig jaar waren er in totaal al 116 miljoen bomen geplant door het bedrijf. Als je Ecosia gebruikt, weet je zeker dat al je zoektochten versleuteld zijn en dat er geen externe tracking tools worden gebruikt. Verder biedt het bedrijf wel tracking aan, voor gepersonaliseerde zoekresultaten en advertenties, maar dit kun je altijd uitzetten voor een echte anonieme zoekervaring. Ga naar Ecosia.
Hoe gebruik je een zoekmachine anoniem?
Als je tracking wil beperken, heb je een browser nodig die je data niet verzamelt en opslaat, maar focust op privacy. Daarnaast is het altijd verstandig om een betrouwbare VPN te gebruiken als je je verbindt met het wereldwijde web.
De basisstappen voor een anonieme browse-ervaring:
- Verwijder je zoekgeschiedenis telkens als je het internet gebruikt
- Zet incognitomodus aan voor een extra beschermingslaag
- Gebruik een anonieme browser als je op het web surft
- Overweeg een VPN aan te schaffen om je internetverkeer te versleutelen zodat providers je niet kunnen achtervolgen
Wil je meer weten over VPN's? Ontdek meer over het gebruik en de voordelen van VPN's.
Volledige lijst van zoekmachines die je niet tracken
- DuckDuckGo
- MetaGer
- Qwant
- Mojeek
- SearX
- Startpage
- Swisscows
- Yahoo!
- WolframAlpha
- Ecosia
- Yippi
- Gibiru
- Gigablast
- SearchEncrypt
Veelgestelde vragen over anonieme zoekmachines
Is er een zoekmachine die je niet volgt?
Er zijn in ieder geval zoekmachines die zeggen geen gegevens van gebruikers te volgen en verzamelen. Tegelijkertijd kun je daar niet 100% zeker van zijn.
Zo kunnen zoekmachines ook gebruikersgegevens opslaan om de kwaliteit van de zoekmachine zelf te verbeteren. Als je zeker wilt weten hoe het zit, is het advies om de privacyregels te lezen van de zoekmachine die je gebruikt.
Eén van de zoekmachines die zich sowieso richt op privacy is DuckDuckGo. Zij geven aan geen zoekgegevens van gebruikers te delen of op te slaan. Andere (wat minder bekende) zoekmachines op het gebied van privacy een veiligere keuze zijn, zijn Qwant en StartPage.
Is China eigenaar van DuckDuckGo?
Nee, DuckDuckGo is eigendom van een Amerikaans bedrijf. De zoekmachine kent dus zeker geen oorsprong in China. Sterker nog, DuckDuckGo is daar geblokkeerd en enkel te gebruiken via een VPN dienst. In China is Baidu de meest gebruikte zoekmachine.
Is DuckDuckGo eigendom van Google?
Nee, DuckDuckGo is juist een concurrent van Google, die zich onderscheidt door de privacy van de gebruiker beter te bewaken dan bijvoorbeeld Google doet.
DuckDuckGo werd in 2008 opgericht door Gabriel Weinberg in Amerika. Waar Google veel gegevens en het gebruik van de zoekgeschiedenis opslaat, heb je bij DuckDuckGo elke keer een lege zoekgeschiedenis. Er wordt niets opgeslagen of gekoppeld aan jou als gebruiker.
Doordat DuckDuckGo zo specifiek is ingericht op het waarborgen van de privacy van de gebruiker, snoept de zoekmachine wat van het marktaandeel van Google af. Zo is het gebruik van DuckDuckGo in 2021 met ruim 60 procent gegroeid.