Hoe weet je of iemand je nummer geblokkeerd heeft?

Heb je het idee dat je belpogingen mislukken en berichten niet aankomen, doordat iemand je nummer geblokkeerd heeft? Bekijk onze tips om dit te checken.

Signalen dat je geblokkeerd bent

Stel je voor: je staat voor een dichte deur en klopt een paar keer, maar niemand doet open. Zo voelt het als je denkt dat je telefoonnummer geblokkeerd is door degene die je probeert te bereiken.

Maar hoe weet je of iemand je nummer geblokkeerd heeft? Er zijn een paar aanwijzingen:

  • Je oproepen gaan meteen naar de voicemail en je krijgt geen kans om een bericht achter te laten.
  • Je krijgt geen reactie op je berichten of je ziet alleen een grijs vinkje bij je WhatsApp berichten.
  • Wanneer je iemand probeert te bellen, hoor je geen overgaande toon en wordt de oproep direct beëindigd.
  • Je ziet geen profielfoto of statusupdates meer van de persoon op WhatsApp.

En hoewel de meeste signalen vergelijkbaar zijn voor iPhone en Android telefoons, is er ook een verschil.

  • Bij een iPhone kan het nog een teken zijn als je iMessage niet wordt afgeleverd of gelezen. Wanneer een bericht wel wordt afgeleverd, kun je er zeker van zijn dat je niet geblokkeerd bent.

Ga op onderzoek uit: factcheck

Je hebt net een belangrijk bericht gestuurd of je probeert iemand te bellen, maar je krijgt alleen de voicemail of het bericht wordt niet afgeleverd. Betekent dit dat je nummer geblokkeerd is? Niet per se!

Voordat je in paniek raakt en denkt dat je geblokkeerd bent, zijn hier een paar punten om te checken.

Voicemail

Wanneer je direct de voicemail krijgt, hoeft dit niet te betekenen dat je geblokkeerd bent. Misschien is de ontvanger tijdelijk niet bereikbaar, staat de telefoon in vliegtuigmodus of is deze simpelweg uitgeschakeld. Controleer deze opties voordat je denkt dat je nummer geblokkeerd is.

Bericht niet afgeleverd

Als je bericht niet wordt afgeleverd, kan het zijn dat er problemen zijn met de verbinding, de app of de telefoon van de ontvanger. Het kan wel betekenen dat de ontvanger je nummer heeft geblokkeerd, maar dit is dus niet 100% zeker.

Geblokkeerd op WhatsApp

Een blokkade op WhatsApp betekent niet automatisch dat je nummer geblokkeerd is. Het kan voorkomen dat iemand je nummer heeft geblokkeerd, maar dat je nog steeds met die persoon kunt appen via WhatsApp. Omgekeerd betekent het blokkeren van iemand op WhatsApp niet dat die persoon je nummer heeft geblokkeerd.

Als je denkt dat je telefoonnummer geblokkeerd is, is het altijd een goed idee om dit te dubbelchecken, voordat je conclusies trekt. En zelfs als je nummer geblokkeerd is, is er nog geen reden tot paniek.

Er zijn altijd andere manieren om met mensen te communiceren. Denk aan Instagram, Facebook, TikTok, Snapchat en alle andere social media kanalen.

Checken of je nummer geblokkeerd is

Je wilt natuurlijk geen valse beschuldigingen uitdelen. Dus is het tijd om je detective jas aan te trekken en te kijken of je met de volgende aanwijzingen kunt ontdekken of je nummer inderdaad geblokkeerd is.

Aanwijzing 1: probeer iemand te bellen

Een simpele manier om te controleren of iemand jouw nummer geblokkeerd heeft, is om die persoon te bellen. Wanneer je iemand belt en je krijgt direct de voicemail, kan dit betekenen dat iemand je geblokkeerd heeft. Tijd voor een dubbelcheck.

Bel nog eens, maar dan met een ander telefoonnummer. Krijg je via dat nummer wel gehoor of gaat de telefoon meerdere malen over, dan weet je zo goed als zeker dat je nummer inderdaad geblokkeerd is.

Aanwijzing 2: verstuur een anonieme SMS

Komen je berichten via bijvoorbeeld iMessage niet aan en denk je dat je nummer geblokkeerd is? Verstuur dan eenvoudig een anonieme SMS.

Zie je een ontvangstbevestiging, dan komt dit bericht dus wel aan in tegenstelling tot de berichten die je stuurt via je eigen telefoonnummer. Dan is de kans dus groot dat je nummer is geblokkeerd door deze persoon.

Aanwijzing 3: bel het nummer anoniem

Hoe kun je zien of iemand je nummer geblokkeerd heeft? Krijg je telkens direct de voicemail? Voer dan een controle belletje uit. Dit doe je door je nummerherkenning uit te zetten, voordat je het nummer opnieuw gaat bellen.

Om eenmalig anoniem te bellen, gebruik je code #31#, voordat je het nummer ingeeft. Wil je bijvoorbeeld bellen naar 0612345678, dan toets je dus op je telefoon #31#0612345678 in.

Als de telefoon vervolgens vaker dan één keer overgaat, is de kans groot dat je inderdaad geblokkeerd bent. Houd er wel rekening mee dat veel mensen anonieme telefoontjes niet aannemen.

Je hoeft dus niet te verwachten dat de persoon die je verdenkt van je nummer blokkeren de telefoon opneemt, maar je kunt wel merken aan hoe vaak de telefoon overgaat of je geblokkeerd bent of niet.

Hoe weet je zeker dat jouw nummer geblokkeerd is?

Je hebt nu wat handige trucs achter de hand om te controleren of je nummer geblokkeerd is. Soms is het nodig om te kunnen bewijzen dat iemand je nummer heeft geblokkeerd, bijvoorbeeld voor juridische zaken. Als dit het geval is, kun je contact opnemen met de provider van degene die je probeert te bellen en de situatie uitleggen.

Houd er wel rekening mee dat dit geen makkelijke taak is vanwege de privacybescherming van hun klanten. Hopelijk helpen onze tips je om erachter te komen of jouw nummer geblokkeerd is.

Wat gebeurt er als je een nummer blokkeert?

Om je een beeld te geven: dit gebeurt er ‘on the other side’ wanneer je ervoor kiest om iemand te blokkeren.

Nummer blokkeren op iPhone

Als je een nummer blokkeert op iPhone, zal het geblokkeerde nummer geen telefoontjes, SMS-berichten of Facetime oproepen kunnen plaatsen of ontvangen op jouw iPhone. Het geblokkeerde nummer kan ook geen voicemail achterlaten en het zal niet verschijnen in je recente oproepen- en berichtenlijsten.

Nummer blokkeren op Android

Op Android werkt het blokkeren van een nummer op een vergelijkbare manier. Het geblokkeerde nummer kan geen telefoontjes en SMS-berichten naar jouw telefoon sturen, en je zult geen meldingen ontvangen van oproepen of berichten van het geblokkeerde nummer. Ook worden oproepen van het geblokkeerde nummer direct doorgestuurd naar de voicemail.

Telefoonnummer op één toestel blokkeren

Wat nog handig is om te weten, mocht je ooit zelf iemand willen blokkeren, dat een blokkering alleen werkt voor het toestel waarop je deze instelt. Dit geldt zowel voor iPhone als Android. Als je hetzelfde nummer op meerdere toestellen wilt blokkeren, moet je dit op elk toestel afzonderlijk doen.

Daarnaast is het belangrijk dat als je van telefoon verandert, de geblokkeerde nummers niet automatisch worden overgezet naar het nieuwe toestel. Je moet de blokkering opnieuw instellen op het nieuwe toestel als je wilt dat de nummers geblokkeerd blijven.

Je kunt ook altijd nog je eigen nummer verbergen, zodat je zelf anoniem belt. Dat lees je in ons artikel ‘Hoe blokkeer je je telefoonnummer’.

Stuur een sms!
Lees meer over sms'en